About Me

My photo
~Hanya insan biasa yg cuma nmpk utuh, kental dan tabah di luar tp sgt2 lembut, sensitif dalamannya, too fragile to hold but too hard to let it away~

Thursday, October 21, 2010

~Tangisan KeGeMBiRaAn~

Dear Blog,

Assalammualaikum..

Semalam mgkn adlh detik yg mnggembirakn hti aku..semalam 20.10.2010 , Rabu, mgkn secare kbetulan, hri tu jga adalah annivessary bulanan kmi yg ke 1thn 11 bulan..Walaupun bkn lah berita gembira yg dtg dr aku .. tp aku sgt2 rse brsyukur..rase syukur yg xtrhingga hgga saat nie pun trase lg khabar tu trgiang2 kat tlinga...

Alhamdulillah, skali lg aku pnjt kesyukuran padamu YA ALLAH.. Alhamdulillah.. berkat usaha + semangat + ketekunan + sikap tidak mudah putus asanya, akhirnya Dia berjaya juga ditawarkn kerja di sebuah company d Cyberjaya.. Saat aku mndgr berita gembira dr nya wlupun ianya disampikn dgn nada yg cool n brsahaja, aku yg trkedu dan trkesima..

Tanpa aku sdar, manik2 jernih mula jatuh setitik demi setitik membasahi lantai bilikku.. pertama kali dalam sepanjang 24 thun aku hidup, aku mnangis mndgr kjayaan org lain..belum prnah lgi aku rse gmbira, trharu dan sebak mcmnie.. selalunye aku ngis bile sdey jer..sjuk 1 badan aku.. naik bulu roma ku.. aku yg lbih excited dr org yg dpt krja.. walaupun xde pun sumbangan aku pd dia..tp aku brsyukur dgn brita tu.. xkisahla aku org yg ke brpa yg dpt tau.. (of coz la mak dia yg tau dulu kn..)..

Walaupun dia masih bz lg dgn urusan dia, xsempat lg aku brtyer dgn pnjg lebar..sabar hgga lewat mlm tggu giliran utk aku plak yg interview dia..lbih mngharukan dan sgt trase dri dhargai (cehhh! mcm ayt iklan plak) bila akulah org yg pertama rpenyer yg dberitahu ttg gudnews tu..Alhamdulillah..

Yg klakarnyer, time aku kol ummi aku btau news ni, tetiba je aku jd sebak.. sore pun len2 da.. nk cover sketnyer payah..iyela.. aku kn cengeng gembeng..huhuhuhu..bnda kck pun nk touching..iyela sape la yg x touching kalo org yg kter sayang dpt ape yg dia impikan.. umi ckp tu rezeki pengantin..hmmm (dlm hati ~ awal lgi kot).. Pas mgrb, aku solat sunat syukur 2 rakaat.. n xbenti2 mulut aku zikir Alhamdulillah..smpi lwat mlm mate aku msh lg basah..

Malam ktorg sembang smpi 1 jam 30mnit..e2lah mase yg plg lme aku rse penah kna rekod bckp dgn dia dlm tpon selama 1thn 11bln..huhuhu..(touching g)..hmm.. Papepon.. aku rse prasaan yg aku rse skg sgt xtrnilai n aku nk sve kn dlm hati.. Aku Sayang Dia..aku hepi tgk die hepi..walaupun aku tau aku xmnyumbang pape pon dlm kjayaan die..



P/s: Mase aku tulis balik story ni pun bulu mate aku da berenang-renang dlm klopak mate...huhuhu T_T

Monday, August 30, 2010

~..Ada ApA DgN NaMa..~

DeAr bLoG,

Mula2 blog ini dicipta scare xlgsg dr keinginan utk mnulis..hmm.. bila da dicipta , tetiba xtau plak nk tulis pe.. tp tgn ni gatal nk mnulis.. idea mlambak tp xtau nk olah cmne.. so ak trpk pe kte aku start blog ni dgn pngenalan dri aku sndr.. 1st of all.. scare trus trang malas aku nk meng'introduce' nma sbnar kt cni.. cuma aku trtarik dgn mksd d sebalik nma yg aku pkai sjak lahir ni.. nama yg akn aku bwak ke mna2, nma yg akn digunakan ktk akad nikah aku, nma yg akn dipanggil oleh anak2 aku n nma yg akn dipnggil sampi ke akhir hayat aku..hggalah ke generasi slpas aku..


Abu Daud meriwayatkan dari Abi Darda' ra. bahwa Nabi saw. bersabda:
“Sesungguhnya kamu dipanggil pada hari kiamat dengan nama-namamu dan nama-nama bapak-bapakmu, maka baikkanlah nama-namamu.” 
Mksd di sebalik nma yg dberi oleh ummi  n baba aku sjak aku dlahirkan ialah:
  "HAMBA YANG DI-REDHAI" 
Sjak dri kcik lg aku slalu tyer kt ummi aku pe mksd nma aku? cmne bley bg aku nma tu?.. nape nma aku pendek sgt? nape xda nur ke siti ke kt dpan?.. nape nme aku ade 7huruf jer?..hehe..besela bdak kcik..sume curious nk tau.. seingat aku yg cuma ummi aku btau, nma aku diambil smpena dgn nma seorang pensyarah yg disukainye mase ummi blajar kt Makkah dulu..hmmm..

Nape nma aku pendek je, ummi aku ckp sbb baba aku yg nk nmakn anak2 dia dgn nma pendek, sng nk igt, senang nk panggil, sng nk isi borang (yg nie aku xbrpe pasti la kesahihan dia)..hee..ape pn sbb dia aku tetap ske n beruntung dgn nma yg aku dpt ni trutama mksd di sebalik nma ni.. Ummi aku penah ckp, kalo slh je sbutan nma aku ni blh bwk mksd jahat, sbb tulah ejaan nma aku pn len sket..tp xsume org pndai sebut nma aku ni.. nmpk je cm senang ..

Mase aku kck2 dlu Ummi aku pnggil aku dgn nma dyah..cma bila da bsar2 ni jer, Ummi aku pnggil aku dgn gelaran pangkat @ nma pnuh (time marah..o stlh pnggil bnyk kali tp aku xdgr..)hmm..
Kt umah aku dpnggil k.long, long, linda (nma samaranla konon akibat trpengaruh dgn drama), kengkadang Ummi aku pnggil nma pnuh..Time skolah, ak dipnggil dgn mcm2 gelaran i.e: rad, red, rat, rod,radhi OAG.. 

Time msuk MRSM..aku mula cri identiti sndri.. Mula2 knal kn dri, aku suh org pnggil aku dgn nma DeE.. n nma tu mlekat smpilah aku msuk PLKN, MATRIK, UNIVERSITI..tp e2pn still ade gak yg pnggil aku nma len.. ske atila korg, jnji aku ade nme..tp bila da ade bf len plak nme aku dpnggil..hehe (rahsia kter brdue..)

Cuma yg bt aku trdetik kdg2, mksd dsblik nma aku ni kengkadang bnyk mmbntu khidupan aku..pe makna Di-REDHAI? pe yg aku pham dgn mksd Redha?

Dipetik dr slh stu laman yg aku lawati ade mnerangkn mksd REDHA..

"Redha ialah menerima dengan rasa senang hati, lapang dada, atas segala apa yang telah ALLAH tentukan, baik berbentuk hukuman(arahan) atau qada’ ketentuan ALLAH SWT.

Redha ini, kita rasa bersyukur dengan apa yang ALLAH berikan kepada kita. Jika sampai kepada kita ujian, bala, atau keburukan, kita bersangka baik kepadaNya. Bila sampai kebaikan, kesenangan dan kelapangan, kita semakin menambah ketaatan kita.

Dengan redha inilah, hati kita menjadi lapang dalam meneruskan kehidupan. Dengan redha ini jugalah, kita akan mencapai kekuatan"

Wallahualam...

P/s: Pe mksd nma korang plak ??

Saturday, August 28, 2010

~..Aym Golekk Ooo Aym goLekk..~

Dear Blog,

Hri ni genaplah mlm ke-19 trawih, n hri ke-18 kter pose..n bru lah skg aku trase (mngidamlah knon) nk mkn aym golek.. act..pose xfull pn, bru nk start pose blik (aftr 7hri labour day..hehe)..k, bese bnda yg hajat xtrcapai ni, akn snts disebut2 n diungkit2 smpailah ditunaikn..semalam nk pegi padahal cuti lg..knonnyer nk brbuka ayam golek kerinchi brsama2 dgn trsyg tapi, the endnye berbka kt Medan Selera (Restoran Arena..kalo xsilap) kt JJ bukit tinggi, hmm..last mnit ubah planned knon nk g shopping.. padahal xda niat pn dr asal.. tu yg aku mls tuh..al-maklumlah sale rayer mlambak, dr window shop trus ke door shop..terbang rm200..huhuhu..nk mnangis dlm hepi gak..mnangis sbb duet trbg, hepi sbb dpt brg..isk

Back to the story..

Hari ni.. plan lgi nk mam aym golek..after tuisyen sesi memujuk trsyg pn bermula.. padahal dr tngari lg da dok mngajak..sori ek bie..then rncgan pn brmula.. kmi ber 4 brtolak dr s.alam ke kerinchi semata2 utk mam Aym Golek Panggang 5 yg di idam2 kan..terliur da nie.. smpi 1/2jam awal tp tmpt da full..so my bie bt kputusan utk mnum d tmpt len dlu, solat mgrb then dtg blik.. kmi pn menurut perintah.. after mgrb...pwot da brbunyi2 mntak d relod.. xsabarnyer nk mam aym golek.. 

Sampai di kedai..

Bro  "Order bang".. 
My Bie "Aym Golek sekor"... 
Bro "Aym habisla bang".. 
My Bie "HAH?!"...
Bro " len kali kalo nak kne tempah awal sket bang.." (masing2 saling brpandangan)

Dlm hati aku.. pelah nasib..kempunan lgi nk mkn aym golek.. nk sdapkn ati.. xpela, da xda rzeki..nk wat cmne..mkn jela pe yg ader..tomyam pn tomyamlah..huhu.. 

p/s: Nk jgak aym golekkkkk... XKireeeee!!!!


Ehsan: verysedap.blogspot.com

Sunday, August 1, 2010

WeLcOmE dEeLuFfY!

Alhamdulillah~ Akhirnyer terbuka hati aku nk bka blog sendiri..hehe thanx to zette zaha..hahahah
hopfully aku bley maintain n konsisten dgn blog nie..chaiyok!
jam 2.46am.xngantok g coz ade agenda len yg aku nk bt pasni.. chow!